środa, 17 czerwca 2020

Tulipany dla Elżbiety

Dawno nie było tulipanów ;-)

Bardzo je lubię, myszory na działce również, bo mnóstwo koszyków plastikowych, w których sadzę tulipany ma wygryzione dziury. Wiecie gdzie można kupić małe metalowe koszyki?
Takich już chyba nie przegryzą ;-)

Druga kartka, po makowej dla tej samej pani z okazji imienin. Postawiłam na spokojniejszą kolorystykę i formę prostą.




A na poprawę humoru sernik na kakaowym spodzie z polewą z kisielu, rabarbarowo-truskawkową.


Bardzo smaczny, zachęcam do wypróbowania takiego zestawienia smakowego :-) Jeżeli ktoś chce podam przepis, piecze się ciasto razem z serem. Polewa z kisielu kładziona na wystudzone ciasto :-)

Przepis:

Ciasto: 

1/2 kostki masła
4 łyżki wody
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao 

Wszystko razem włożyć do garnka, podgrzać na gazie do momentu roztopienia i połączenia składników.  Nie trzeba zagotować.
Ostudzić masę i dodać 2 całe jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 szkl. mąki.
Wymieszać dokładnie i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa:

1 kg sera białego półtłustego
3/4 szkl cukru ( ja daję cukier puder )
8 jajek ( dałam 6 bo miałam wiejski, tłusty ser )
2 budynie śmietankowe w proszku
0,5 l  kremówki 30% - ja dałam raz śmietanę 18%, innym razem jogurt grecki, przy tłustym serze zbędna jest kremówka
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szkl cukru kryształ

Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pudru, dodawać stopniowo zmielony ser, później wsypać budynie i mąkę.Ubić na sztywno kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać do niej 1/4 szkl cukru i ubijać dalej, aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści.Wmieszać do masy serowej delikatnie. Spróbować czy słodkie, zawsze można dosypać cukru pudru. 
Masę serową wyłożyć na surowe ciasto, piec ok 1 godziny w 180 stopniach.

Przestudzić ciasto. 

Polewa :

20 dkg rabarbaru drobno pokrojonego, np na 2cm
1,5 szkl.wody
1/2 szkl.cukru

Zagotować razem, tak, aby rabarbar był miękki lub się rozpadł na drobne kawałeczki. 
Do gorącego wlać 1 kisiel truskawkowy +1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 szkl.zimnej wody. Zagotować kisiel. Jeżeli za gęsty rozrzedzić go wodą, jeżeli za rzadki rozrobić jeszcze mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlać do tej kisielowej masy.Zagotować.
Zamiast mąki można dać łyżkę kisielu. Ja nigdy nie jestem pewna czy jest to równowartość mąki ziemniaczanej, bo barwniki i cukier i kto wie co jeszcze ;-)
Wylać na sernik i zostawić do zastygnięcia. 

                                                             Pozdrawiam serdecznie :-)

14 komentarzy:

  1. Piękna kartka Ewuś! No tak z tymi sadzonymi tulipanami jest kłopot, ale mój małżonek zrobuł mi w w wiaderkach dziury powiercił je wiertarką i jak na razie spełniają swoje zadanie :) Ciacho wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczna kartka, Ewuniu. Poproszę o przepis na ten serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kartka śliczna, a serniczek supet, muszę wypróbować taką polewę z kisielu☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny tulipanowy bukiecik :) ślicznie go pomalowałas :) ciacho mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ci te tulipany wychodzą!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewuniu,piękna tulipanowa kartka! a ciasto bardzo apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne tulipanki. Sernik bardzo smakowity, mi ie wychodzą serniki a twój tak pięknie wygląda.Czy podasz mi przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tulipany :) Fantastyczna kartka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny tulipanowy bukiecik. Serniczek smakowitcie wygląda, się nie pytaj tylko podawaj przepis, a najplepiej ten kawałek co go jeszcze nie zjadłaś:):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Karteczka prześliczna, delikatna i wyważona ale sernik pierwsza klasa. Takze poprosze przepis baran.agata@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Kartka cudna, uwielbiam te Twoje kolorowane bukiety. A serniczek, aż ślinka cieknie, ale roboty to przy nim jest :-). Dzięki za przepis , może kiedyś się skuszę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwięcej przy mieleniu sera. Ja zazwyczaj używam blendera, żeby było łatwiej to dodaję trochę jogurtu :-)

      Usuń
  12. Piękny bukiecik!!! Solenizantka się ucieszy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudna karteczka Ewuniu, a sernik - poezja smaku.:) Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz