Dawno nie było tulipanów ;-)
Bardzo je lubię, myszory na działce również, bo mnóstwo koszyków plastikowych, w których sadzę tulipany ma wygryzione dziury. Wiecie gdzie można kupić małe metalowe koszyki?
Takich już chyba nie przegryzą ;-)
Druga kartka, po makowej dla tej samej pani z okazji imienin. Postawiłam na spokojniejszą kolorystykę i formę prostą.
A na poprawę humoru sernik na kakaowym spodzie z polewą z kisielu, rabarbarowo-truskawkową.
Bardzo smaczny, zachęcam do wypróbowania takiego zestawienia smakowego :-) Jeżeli ktoś chce podam przepis, piecze się ciasto razem z serem. Polewa z kisielu kładziona na wystudzone ciasto :-)
Przepis:
Ciasto:
1/2 kostki masła
4 łyżki wody
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
Wszystko razem włożyć do garnka, podgrzać na gazie do momentu roztopienia i połączenia składników. Nie trzeba zagotować.
Ostudzić masę i dodać 2 całe jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 szkl. mąki.
Wymieszać dokładnie i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera białego półtłustego
3/4 szkl cukru ( ja daję cukier puder )
8 jajek ( dałam 6 bo miałam wiejski, tłusty ser )
2 budynie śmietankowe w proszku
0,5 l kremówki 30% - ja dałam raz śmietanę 18%, innym razem jogurt grecki, przy tłustym serze zbędna jest kremówka
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szkl cukru kryształ
Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pudru, dodawać stopniowo zmielony ser, później wsypać budynie i mąkę.Ubić na sztywno kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać do niej 1/4 szkl cukru i ubijać dalej, aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści.Wmieszać do masy serowej delikatnie. Spróbować czy słodkie, zawsze można dosypać cukru pudru.
Masę serową wyłożyć na surowe ciasto, piec ok 1 godziny w 180 stopniach.
Przestudzić ciasto.
Polewa :
20 dkg rabarbaru drobno pokrojonego, np na 2cm
1,5 szkl.wody
1/2 szkl.cukru
Zagotować razem, tak, aby rabarbar był miękki lub się rozpadł na drobne kawałeczki.
Do gorącego wlać 1 kisiel truskawkowy +1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 szkl.zimnej wody. Zagotować kisiel. Jeżeli za gęsty rozrzedzić go wodą, jeżeli za rzadki rozrobić jeszcze mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlać do tej kisielowej masy.Zagotować.
Zamiast mąki można dać łyżkę kisielu. Ja nigdy nie jestem pewna czy jest to równowartość mąki ziemniaczanej, bo barwniki i cukier i kto wie co jeszcze ;-)
Wylać na sernik i zostawić do zastygnięcia.
Pozdrawiam serdecznie :-)